Home

Textul Patriarhilor Ortodocși ce pregatește Marele Sinod Panortodox este neortodox- dupa cum demonstreaza Profesorul de Dogmatica Dimitrie Tselenghidis.

Aş adăuga doar că într-o lume normală demonstraţia de mai jos ar fi la îndemâna oricărui ortodox, nu doar a unui profesor de Dogmatică pregătit, onest, căruia îi pasă de Biserică, pe scurt netrecut prin”aggiornamento”. În rest… fără alte comentarii.

ORTODOXIA CATHOLICA - blog ortodox al parintelui Matei Vulcanescu

Scrisoarea domnului profesor Tselenghidis:

Înaltpreasfințite[1],

În vederea convocării Sfântului Sinod al Bisericii Rusiei, aș dori cu evlavie să vă pun în atenție anumite sugestii și observații teologice referitoare la textele, publicate deja, ale celei de-a V-a Conferințe Panortodoxe Presinodale, texte de care în curând vă veți ocupa pentru a lua decizii asupra lor la nivel sinodal.

Observațiile mele teologice vizează textul:

             ”RELAȚIILE BISERICII ORTODOXE CU RESTUL LUMII CREȘTINE”.

Textul acesta dă la iveală un lanț întreg de inconsecvențe sau chiar de contradicții teologice. Astfel, la articolul 1 proclamă conștiința de sine bisericească a Bisericii Ortodoxe, considerând-o – foarte corect – ”Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească”. Însă, la articolul 6 prezintă o formulare care vine în contradicție cu articolul de mai sus (1). Se menționează în acest sens, că ”Biserica Ortodoxă recunoaște existența istorică a celorlalte Biserici și Confesiuni Creștine care…

View original post 4,073 more words