Home

Am semnat petiţia aceasta: http://www.citizengo.org/en/7415-save-meriam?sid=NDA2MDM3Nzc0MDgyODM0 pentru salvarea vieţii lui Meriam Yahia Ibrahim Ishag, tânăra de 27 de ani, însărcinată în 8 luni, condamnată în Sudan pentru părăsirea credinţei islamice şi vă îndemn să o semnaţi, fiindcă sunt în mod ferm împotriva pedepsei cu moartea şi pentru respectarea libertăţii de conştiinţă.

Îndemn, însă, astăzi, când în Bucureşti a avut loc procesiunea cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cei întocmai cu Apostolii şi cu moaştele Sfântului Mucenic Constantin Brâncoveanu Voievod, şi la a nu face din această acţiune de firească solidaritate umană un prilej de promovare a unor idei eronate despre Biserică şi mucenicie.

Vrem să dăm un sens real preocupării noastre pentru lume şi oameni, să facem misiune, fiecare unde, cum şi cât poate, dar să facem. Un minimum misionar şi mărturisitor constă şi în a nu sluji propagandei ecumeniste, care amestecă ortodoxia cu ereziile şi suprapune pe Dumnezeu cu idolii închipuiţi de unii, cândva creştini, mai apoi despărţiţi de Hristos prin opiniile lor, prin care Îl contrazic pe Dumnezeu Însuşi.

Meriam Yahia Ibrahim Ishag este nu ortodoxă, ci parte din biserica etiopiană (vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Mariam_Yahia_Ibrahim_Ishag respectiv http://en.wikipedia.org/wiki/Ethiopian_Orthodox ).

Aceştia sunt necalcedonieni, despărţiţi de Biserica (cea Una, ortodoxă) de secole, în urma alegerii lor de a respinge hotărârile Sinodului al patrulea Ecumenic (Calcedon, 451), care proclamă învăţătura ortodoxă despre firile Mântuitorului.

Să milităm, aşadar, pentru salvarea vieţii lui Meriam, dar să nu propagăm ideea că ea este ortodoxă şi că, dacă va fi ucisă, va deveni sfântă muceniţă. Despărţirea de Biserică atrage pierderea harului şi a mântuirii. Necalcedonienii, precum diverse alte comunităţi, au ales să îşi păstreze ideile greşite, în detrimentul mântuirii.

Noi, ortodocşii, credem că în persoana lui Hristos cele două firi ale Sale, dumnezeiască şi omenească nu s-au contopit (unit) una cu cealaltă, ci au rămas neamestecate, neschimbate, neîmpărţite şi nedespărţite. Necalcedonienii (bisericile coptă, siriacă, armeană, etiopiană, eritreană şi indiană, actualmente intitulate în gravă eroare „ortodoxe”) cred că firea dumnezeiască şi cea omenească s-au unit, devenind o singură fire. Această concepţie eretică se numeşte „monofizitism” (cu nuanţa „miafizitism”) şi are implicaţii grave:

Dacă Întruparea ar fi unit firile, într-una singură, rezultatul era un hristos care nu mai era de-o fire (deofiinţă) cu Tatăl şi cu Duhul, şi nici de-o fire cu omul, adică nu mai erau îndeplinite cele două condiţii sine qua non pentru a ne fi Mântuitor. O asemenea fiinţă, fără loc în existenţă, nici ca Dumnezeu, nici ca om, nu mai mântuia pe nimeni (vedeţi şi https://oanaiftime.wordpress.com/2014/02/26/ortodoxia-copta-video-despre-erezia-copta-o-credinta-intr-un-hristos-care-nu-ar-fi-mantuit-pe-nimeni/ şi link-urile disponibile acolo, iar pentru cu mult mai multă informaţie citiţi Sunt anticalcedonienii ortodocşi?, Ed. Evanghelismos, 2007, volum editat, în original, de Măn. Grigoriou, Sf. Munte Athos).

În privinţa a cum este Dumnezeu trebuie să credem nu părerile unor oameni ci pe Dumnezeu Însuşi, Care ne-a învăţat despre Sine, prin Scriptură şi Tradiţie, iar relaţia cu El trebuie să se desfăşoare aşa cum Însuşi a lăsat a se face, în Biserica Sa cea una, (ortodoxă) al cărei cap este Însuşi Hristos.

Orice descriere a lui Dumnezeu diferită de ceea ce El a lăsat despre sine, în Biserică, nu corespunde lui Dumnezeu, ci plăsmuieşte un idol, rupe relaţia cu Dumnezeul adevărat şi îndreaptă pe om către acest idol. Or idolii nu dau viaţă, nu mântuiesc, închinarea la ei atrage despărţirea de Sursa vieţii (care este Dumnezeu) şi moartea veşnică.

Să acţionăm, repet, aşadar, pentru salvarea vieţii acestei tinere, dar să nu propagăm ideea că ea este ortodoxă şi că, dacă va fi ucisă, va deveni sfântă muceniţă. Devin mucenici aceia care se botează (fie primind Botezul săvârşit în Biserică, fie prin botezul sângelui, la mucenicie, fie şi numai cu dorinţa, în caz că nu li s-a mai putut săvârşi Taina din motive independente de voinţa lor) în Hristos şi sunt ucişi pentru El. Nu cei care cred în altceva sau altcineva, fie acesta un oarecare idol păgân sau un hristos fals.

Cei „botezaţi” în numele unui idol (fie acest idol şi asemănător, după descrierea pe care i-o fac închinătorii săi, Sfintei Treimi), într-o comunitate eretică, nu sunt parte din Biserica lui Hristos şi chiar şi dacă îşi jertfesc viaţa pentru credinţa lor falsă tot nu primesc lucrarea Dumnezeirii Adevărate, mântuirea şi sfinţenia. Nu strigi un idol şi răspunde Dumnezeu, nu chemi pe zeul Baal şi vine Duhul Sfânt- acest lucru nu ar trebui să fie greu de înţeles pentru nimeni, teolog sau neteolog, cleric sau mirean, preocupat sau nu de chestiunile de credinţă.

Credinţa necalcedonienilor despre unirea firilor, diferită de învăţătura Bisericii lui Hristos, din care ei s-au desprins, plăsmuieşte un astfel de idol. Un hristos fals, a cărui descriere diferă în mod evident de ceea ce cunoaşte Biserica despre Hristos, Persoana şi lucrarea Sa. Nu există, aşadar, nicio diferenţă între hristosul fals al necalcedonienilor şi idolii păgânilor. După cum comunităţile păgâne nu sunt parte din Biserică, nici necalcedonienii nu sunt, deşi îşi spun „creştini”. Credinţa lor este la fel de creştină şi de mântuitoare precum islamul pe care l-a părăsit Meriam- este închinare la un fals dumnezeu, ducând la pierderea vieţii veşnice.

Şi dacă, Dumnezeu ajutând, nu va fi executată, Meriam încă ar trebui salvată de la moartea veşnică, şi precum ea miliardele de oameni care nu au primit Botezul ortodox. La nimic nu foloseşte păstrarea vieţii trupeşti, dacă în cursul ei nu intrăm pe cale vieţii veşnice, prin Botezul adevărat, urmat de strădania către trăirea în Hristos, cel adevărat.

Să încercăm să salvăm orice viaţă omenească, dar să nu uităm unde este şi mai ales Cine este Adevărul şi că toţi oamenii au nevoie în primul şi în primul rând de El. Vrem să facem binele, în lume, numai în numele Lui îl putem face, cu adevărat.

 

2 thoughts on “Semnaţi pentru viaţa lui Meriam, dar nu uitaţi unde şi mai ales Cine este Adevărul

  1. Foarte dura aceasta judecata pe care o foarte mare parte din biserica din care tu faci parte nu o impartaseste. Oamenii nu stiu teologie la modul asta. Oamenii aia insa care nu stiu teologie de multe ori il au pe Hristos viu in ei, si iata, sunt gata sa moara pentru El. Da, exista si crestini catolici, si crestini etiopieni, si inima omului numai Dumnezeu o cunoaste. Crede ca Dumnezeu prin Duhul Sfant merge si gaseste pe oricine il cauta cu adevarat si mai presus de orice si il aduce la lumina adevarului. Daca in inima omului insa nu este dragoste de aproape atunci Adevarul pe care L-a aflat sau care l-a gasit pe el sta inca si bate la usa. Si la a mea, nu numai la a ta. Dar hai totusi sa nu transam asa de dur si sa nu sfidam evidenta unor marturii ca cea a acestei femei.

    Like

    • Biserica din care fac parte nu marturiseste de la sine, ci ceea ce a primit de la Hristos. Relativismul in credinta nu inseamna iubire, din pacate, dupa cum nu inseamna iubire a incuraja un sinucigas in “alegerea” lui. Marturisitorii si martirii lui Hristos pe El Il marturisesc, nu o zeitate numita la fel, dar care nu are nicio treaba cu Dumnezeu, asa cum Insusi a invatat, despre Sine, in Biserica. Si musulmanii vorbesc despre Isus. Veti considera marturisitor sau martir pe un musulman care moare pentru islam, dat fiind ca islamul include si invataturi despre “Isus”?

      Like

Comments are closed.