Home

O mare problema actuala.

Ortodoxie Traditionalista si Teologie Patristica

Marii duhovnici au avut insemnatatea lor cu siguranta, unii au reusit chiar sa revitalizeze credinta dupa anii grei ai comunismului.

Din pacate insa, unii credinciosi (si chiar foarte multi) au creat un adevarat cult fata de acesti duhovnici, cult care depaseste limitele ortodoxe ale relatiei duhovnic – credincios, staret – ucenic etc. Mai exact, atitudinea gresita oamenilor se imparte in doua tendinte: pe de o parte sunt cei cu atitudine filetista si pentru ca marii duhovnici au fost romani pe “pamantul romanesc si sfant” trebuie musai sa ascultam tot ce au zis ei fara sa avem in vedere si ce zic alti duhovnici din alte tari, pe de alta parte sunt cei care confera o autoritate teologica absoluta duhovnicilor, si contrazic orice alta opinie teologica venita chiar si de la sfinti pe motiv ca “parintele Cleopa sau x sau y a spus altceva”.

Ambele atitudini sunt evident gresite. Filetismul este…

View original post 550 more words

One thought on “Ispita “zeificarii” marilor duhovnici.

  1. Sunt intru totul de acord cu autorul articolului. “Cum indraznesti sa dai in parintele X si in parintele Y, stalpii ortodoxiei?” N-avem papa, dar avem propriile exemple de infailibilitate…

    In plus, orice om care indrazneste sa mearga contra curentului si sa ii ia apararea lui Danion Vasile (cu argumente!) are simpatia si respectul meu.

    Like

Comments are closed.